اخبار و مقالات

آب شرب

آب شرب

جهت ثبت سفارش با ما در تماس باشید 09146484992

آب شرب

آب شرب در یک تعریف ساده و کلی به آبی گفته می شود که برای نوشیدن مناسب باشد. بنابراین آب شرب نباید حاوی انگل، میکروب های بیماری زا و هر گونه مواد شیمیایی مضر باشد. علی رغم این که بخش اعظم کره زمین را آب پوشانده است ولی دسترسی به آب مناسب برای آشامیدن چندان آسان نیست چون تقریبا تمام آب های موجود در اقیانوس ها و دریاها شور هستند و قابل نوشیدن نیستند.

از طرف دیگر به علت عدم رعایت بهداشت و آلودگی های محیط زیستی بسیاری از رودها و چشمه های آب شیرین نیز آلوده شده اند و کیفیت خود را از دست داده اند و دیگر آب شرب به حساب نمی آیند. به همین خاطر تهیه آب مناسب شرب برای انسان ها در عصر حاضر تبدیل به یک چالش بزرگ شده است.

 

آب شرب و سالم

انواع آب شرب

در اینجا برخی از رایج ترین انواع آب شرب را معرفی می کنیم:

  •  لوله کشی: این همان آبی است که از شیرهای خانه خود دریافت می کنید. ممکن است از یک منبع آب شهری یا یک چاه خصوصی باشد.
  •  معدنی: آب معدنی از منابع زیرزمینی تامین می شود. این آب بطور طبیعی حاوی حداقل ۲۵۰ قسمت در میلیون مواد معدنی از جامدات محلول است.
  •  چشمه: آب چشمه آبی است که از منابع زیرزمینی به دست می آید که مانند چشمه به طور طبیعی به سطح زمین می رسد. و در همان منبع آب چشمه باید وارد بطری شود، با توجه به چشمه های آب معدنی هر آب معدنی و آبی ویژگی های مخصوص خود را دارند.
  •  تقطیر شده: آب مقطر آبی است که مواد معدنی آن حذف شده است. این امر از طریق فرایند تقطیر رخ می دهد که در آن آب بخار می شود و بعد به شکل مایع تغلیظ می گردد.
  •  خالص: آب خالص یا آب تصفیه شده آبی است که با اسمز معکوس، فیلتراسیون مطلق یک میکرون، ازن زنی یا تقطیر تصفیه می شود.

اهمیت PH آب

pH به اسیدی یا قلیایی بودن مایع اشاره دارد. pH 7 خنثی، pH پایین از ۷ اسیدی تر و pH بالاتر از ۷ قلیایی است. اغلب آب شرب pH خنثی بین ۶.۵ تا ۷.۵ دارد. برخی از انواع آب ها مثل آب مقطر اسیدی تر هستند. انواع دیگری مثل آب های قلیایی تجاری قلیایی هستند. با این همه به نظر نمی رسد که سطح pH آب در مورد سلامتی شما تفاوت زیادی ایجاد کند. نوشیدن آب صرفنظر از سطح pH آن، سطح pH خون شما را تغییر نمی دهد، مگر اینکه مقادیر زیادی آب بنوشید که مصرف آن تقریبا غیر ممکن است. بعلاوه در این مقادیر هر نوع آب می تواند مضر باشد به دلیل اینکه می تواند سدیم خون شما را رقیق کند و باعث وضعیتی به نام هیپوناتر شود.

شواهدی درمورد انسان وجود ندارد که نشان دهد آب قلیایی فواید قابل توجهی برای سلامتی انسان دارد. گاهی اوقات وقتی سطح pH بطور غیر عادی بالا یا پایین باشد می تواند نشان دهنده آلودگی یک منبع آب شهری باشد.

آب شرب و سالم

تصفیه آب شرب

تصفیهٔ برای تولید آب آشامیدنی شامل حذف آلاینده‌ها از آب ورودی برای تولید آبی است که به اندازهٔ کافی برای مصرف انسان بدون خطر کوتاه‌ مدت یا بلندمدت بر سلامتی انسان باشد. در طول فرایند تصفیهٔ آب آشامیدنی موادی از آن حذف می‌ شوند که عبارتند از: جامدات معلق، باکتری‌ ها، جلبک ها، ویروس‌ ها، قارچها و مواد معدنی مانند آهن و منگنز. فرایندهای مربوط به حذف آلاینده‌ ها شامل فرایندهای فیزیکی و شیمیایی است. فرآیندهای فیزیکی مانند ته‌ نشینی و فیلتراسیون، فرایندهای شیمیایی مانند ضد عفونی و انعقاد و فرایندهای بیولوژیکی مانند فیلتر کردن آرام شن و ماسه است. برای اطمینان از کیفیت آب شرب، افزون بر تصفیه، مسائل مربوط به نقل و انتقال و آب رسانی نیز مدنظر قرار گرفته می‌شود.

تصفیه آب شرب خانگی

با توجه به این که آب آشامیدنی تاثیر شگرفی در حفظ سلامتی انسان دارد، توجه به این موضوع بسیار اهمیت دارد. معمولا افراد برای اطمینان از سالم بودن آبی که می نوشند از آب های معدنی و یا دستگاه های تصفیه آب خانگی استفاده می کنند. اما این روش نیز نمی تواند گزینه خوبی برای دسترسی به آب شرب سالم باشد. چرا که آب معدنی های عرضه شده به صورت بطری نیز خود مشکلاتی را به همراه دارند. منابع تأمین آب، ممکن است به وسیله آلاینده های مختلف دچار آلودگی و یا ناخالصی های مختلف شوند. فاضلاب های خانگی، سیستم های فاضلاب شهری، مواد شیمیایی استفاده شده در کشاورزی و فضای سبز، نشتی مخازن سوخت، فضولات حیوانات، نفوذ فلزات به آب در مسیر لوله کشی و خیلی از عوامل دیگر، باعث به وجود آمدن این آلودگی ها هستند.

آب شرب و سالم

مشخصات آب شرب سالم و استاندارد

همان طور که می دانید آب یکی از خوراکی های بسیار مهم و حیاتی برای افراد است که در طول روز به مقدار فراوانی به ان نیاز داریم. آب آشامیدنی لوله کشی شهری، قطعا با استانداردهای یک آب آشامیدنی خوب فاصله زیادی دارد، زیرا سختی آب آشامیدنی لوله کشی شهری همیشه بالاتر از عدد 200 بوده و دارای املاح بیماری زا می باشد.

ویژگی های آب شرب سالم و خوب به شرح زیر است:

  • حذف و تصفیه شده از املاح درشت مانند رسوبات و شن و ماسه
  • تصفیه شده از کلر و مواد جانبی کلر
  • آب شرب تصفیه شده از انواع املاح سرطان زا نظیر نیترات، نیتریت و آرسنیک
  • آب  شرب با طعم و بوی شیرین
  • آب آشامیدنی شامل املاح مفید مورد نیاز بدن نظیر کلسیم، منیزیم، سدیم و غیره.
  • آب شرب یونیزه قلیایی که خواص آنتی اکسیدانی یا ضد سرطانی دارد.
  • آب خوب و سالم و بهترین آب برای نوشیدن شاخصهای زیادی دارد از جمله سختی، PH، میزان دقیق هر کدام از یونهای خوب و بد، طعم، بو، عدم آلودگی میکروبی و غیره.

کیفیت آب سدهای تامین کننده آب آشامیدنی

مخازن سدها، دریاچه های مصنوعی هستند که توسط انسان برای هدف های خاصی ایجاد شده اند. آب مخازن دارای کاربری های مختلفی است که مهم ترین آنها شامل: تأمین آب شهری، آبیاری کشاورزی، پرورش ماهی، تولید برق و غیره. مطالعه دقیق منابع آبی و تعیین آلاینده های آن، پیشگیری، کنترل آلودگی آن­ها و استفاده بهینه از منابع آب موجود با توجه به افزایش نیاز آبی الزامی است. تحقیقات و مطالعات زیستی و بوم­ شناختی منابع آب از مباحث اساسی‌ در تحقیق و بررسی‌های علمی مربوط به منابع آب است.

شناسایی ویژگی­ های هر اکوسیستم، موجودات زنده و فاکتورهای محیط زیستی حاکم بر آن، گام اول این تحقیقات محسوب می­شود. ارزیابی کیفیت منابع آب بخصوص منابع آب آشامیدنی اخیرا هم زمان با کاهش کمیت و کیفیت منابع آب اهمیت زیادی پیدا کرده است. دریاچه­ ها و مخازن آبی سدها به عنوان منبع های مهم تعمین کننده آب آشامیدنی، کشاورزی و صنعت مورد توجه جوامع انسانی قرار گرفته است.

آب شرب و سالم

آب شرب

منابع تأمین آب شرب

آب مورد استفاده انسان از منابع متفاوتی پس از تصفیه آن تأمین می‌شود. این منابع شامل آب‌های زیرزمینی (آبخوان)، منابع سطحی (رودخانه، سد و دریاچه) یا دریاها پس از نمک زدایی می‌باشند. در سال ۲۰۱۰، حدود ۵۶٪ از جمعیت جهان (۵٫۹ میلیارد نفر) به آب لوله‌کشی خانگی یا یک منبع آب بهبود یافته غیر از خانگی، از جمله تانکر یا انبار آب شهری (به شکل یک لوله ایستاده در داخل خیابان)، کیوسک های آب چشمه و چاه های محافظت شده دسترسی داشتند. با این وجود، حدود ۱۳درصد (حدود ۹۰۰ میلیون نفر) به منبع آب بهبودیافته دسترسی نداشتند و مجبوربودند از چاه‌ها یا چشمه‌ها، کانال‌ها، دریاچه‌ها یا رودخانه‌های محافظت نشده برای آب مورد نیاز خود استفاده کنند.

آشنایی با منابع آب آشامیدنی ایران

آب شرب شهرها و روستاهای کشورمان از دو راه تأمین می شود. آب های زیرزمینی مثل قنات و چشمه و آب های سطحی جمع شده از برف و باران. طبق جدیدترین آمار 59.5٪ از مصارف آب شرب مردم ایران از آب های زیرزمینی و 40.5٪ از آب های سطحی است.

در اواخر آذرماه، که باید قسمتی از منبع ها مصرف‌شده آب سدها و ذخایر زیرزمینی از طریق بارش‌ های پاییزی جبران می‌شد، ولی متاسفانه این اتفاق رخ نداد. هرچند در روزهای اخیر شاهد بارندگی‌های پراکنده هستیم، اما این بارندگی‌ها تغییر قابل‌توجهی در منابع سدها و ذخایر زیرزمینی ایجاد نکرده است. در این شرایط، آب شرب مورد نیاز همچنان از ذخایر محدود سدها و همچنین منابع زیرزمینی تامین می‌شود. این ذخایر و منابع برای کشوری مانند ایران، حکم پس‌انداز ناچیز یک خانواده فقیر را دارد.

بازگشت به لیست